Indholdsfortegnelse
Hvad er en værdikæde?
En værdikæde er en avanceret model udviklet af Michael Porter, der bruges til at beskrive den proces, hvor virksomheder modtager råvarer, tilføjer værdi til råmaterialerne gennem forskellige processer for at skabe et færdigt produkt og derefter sælger det færdige produkt til kunderne. Virksomheder foretager værdikædeanalyse ved at se på hvert produktions trin, der kræves for at skabe et produkt og identificere måder at øge effektiviteten af kæden. Det overordnede mål er at levere den maksimal værdi for mindst mulige samlede omkostninger og skabe en konkurrencemæssig fordel
For at skære det ud i pap
En værdikæde er en virksomhedsmodel, der segmenterer strømmen af produktionsaktiviteter i fem kategorier. Hver af disse kategorier er en mulighed for en virksomhed at maksimere effektiviteten og skabe en konkurrencemæssig fordel. Formålet med værdikæden er at øge fortjenesten ved at skabe værdi ved hver af de fem berøringspunkter, så den samlede værdi overstiger de samlede omkostninger i forbindelse med produktet.
Up-stream aktiviteter:
Er de aktiviteter, som forekommer før selve produktet er blevet produceret.
Down-stream aktiviteter:
er de aktiviteter som først sker, efter produktet er produceret.er det marketing samt salg og service.

Up-stream aktiviteter
- Ansættelse og uddannelse af personale
- Anskaffelse og vedligeholdelse af it-systemer
- Leverandørsøgning
- Indkøb af råvarer og delkomponenter
- Varemodtagelse og -kontrol
- Lagring af råvarer og delkomponenter
- Produktionsplanlægning
- Opstilling af maskiner
- Produktion
- Kvalitetskontrol.
Down-stream aktiviteter
- Reklame og deltagelse på messer (promotion)
- Kundekontakt og -besøg
- Priskalkulation
- Udformning af tilbud
- Ordremodtagelse og -behandling
- Pakning og forsendelse af varer
- Fakturering
- Opfølgning og evt. reklamationsbehandling.
Primære aktiviteter i værdikæden
Alle fem primære aktiviteter er afgørende for at tilføre værdi og skabe en konkurrencefordel. Den første aktivitet i værdikæden er indgående logistik, som omfatter alle modtagelser, oplagring og lagerstyring af råvarer, der er klar til produktion. Den anden aktivitet er operationer, som omfatter alle bestræbelser på at omdanne råvarer til et færdigt produkt.
Udgående logistik udgør den tredje aktivitet i værdikæden og opstår, når alle operationer er afsluttet, og produktet er klar til kunden. Aktiviteter, der kræves for at levere et produkt til slutbrugeren, betragtes som en del af udgående logistik. Markedsføring og salg er den fjerde del af værdikæden og omfatter alle strategier for at forbedre produktets synlighed, tilfredsstille forbrugernes behov med produktet og lette salget af produktet. Aktiviteter omfatter kanalvalg, annoncering og prissætning. Service er det femte og sidste skridt i en virksomheds værdikæde og beskriver alle aktiviteter, der skaber bedre forbrugeroplevelser, såsom kundeservice, refusions- og udvekslingsprogrammer samt garanti og reparation.
Virksomheder kan udnytte en konkurrencefordel ved en af de fem aktiviteter i værdikæden. Oprettelse af udgående logistik, der er yderst effektiv, reducerer f.eks. En virksomheds fragtomkostninger og giver den mulighed for enten at realisere mere overskud eller overføre besparelserne til forbrugeren ved lavere priser.
Støtteaktiviteter af værdikæden
Støtteaktiviteter letter effektiviteten af de primære aktiviteter i en værdikæde. De fire støtteaktiviteter er indkøb, teknologisk udvikling, HR-forvaltning og virksomhedens infrastruktur. Forøgelse af effektiviteten af nogen af de fire støtteaktiviteter øger fordelene for mindst en af de fem primære aktiviteter. Disse støtteaktiviteter betegnes normalt som overheadomkostninger på en virksomheds resultatopgørelse.