Send os en Email K@Danskfirmaprofil.dk

Ring til os 28256028

Åbent fra 10-16 Man-Fre

Markedsanalyse

Dansk Firmaprofil > Markedsføring > salgspsykologi > Markedsanalyse

En markedsanalyse er oplagt at lave i mange sammenhæng. Hvis du vil finde ud af, om der er et marked for dit produkt, eller hvis du ønsker at kende mere til konkurrenterne i branchen, kan der være rigtigt god gavn i at se nærmere på markedet.

Det handler om at analysere den tilgængelige data, og du kan enten lave din egen markedsanalyse, eller du kan hyre et firma til at varetage opgaven. De mest ambitiøse virksomheder begynder altid med en markedsanalyse, inden de lancerer et produkt eller en ydelse. Det er nemlig afgørende at kende markedet for at få succes med at sælge dine produkter.

Kend dit marked

Når du starter op som erhvervsdrivende, eller når du skal i gang med at sælge et nyt produkt eller en ny ydelse, bør du sikrer dig, at du kender markedet på forhånd.

Det gør du ved at udføre en markedsanalyse. Analysen giver dig et overblik over markedets størrelse, produktbehov, kunder, trends og ikke mindst konkurrenter.

Du får altså et overblik over mulighederne – og det kan hjælpe dig med at lave den rette strategi, når først du skal ud at sælge.

Jo mere du ved om din branche, jo bedre står du stillet efterfølgende. Det er grundlaget for fremtidig vækst. En markedsanalyse giver nemlig klarhed omkring potentialet for din virksomhed. Det handler altid om at være aktiv der, hvor potentialet er størst.

Det ses ret ofte, at en markedsanalyse hjælper forretninger med at spare tid og udgifter. Mange virksomheder laver deres egne markedsanalyser i afdelingen for marketing. Andre vælger at outsource opgaven. Som udgangspunkt kan både små og store virksomheder nyde godt af at få lavet en analyse, da alle ejere trods alt ønsker at få succes med deres forretning.

Metoder til markedsanalyse

En markedsanalyse kan både være simpel og kompliceret. Det afhænger af, hvor stor din virksomhed er, hvor meget den sælger, hvor stort markedet er, samt hvor tilgængelige markedsinformationerne er.

Hvis du driver en stor virksomhed, som sælger produkter på det internationale marked, har du formentligt brug for en ret detaljeret markedsanalyse.

Omvendt – hvis du driver en lille lokal forretning, kan du formentligt selv sammenstrikke en simpel markedsanalyse ud fra de oplysninger, du allerede kender til.

Når det gælder selve metoderne, så er der to måder at udføre markedsanalyser på:

  • Desk research
  • Field research

Desk research kan klares fra kontoret. Du ser nærmere på internetdata, eksisterende salg, kundeefterspørgsel på nettet, og du gennemgår konkurrenterne og deres position på markedet.

Field research er mere omfattende. Her handler det om at finde flere detaljerede informationer om markedet. Du skal selv ud at tale med forhandlere, leverandører og konkurrenter. Kundernes adfærd bør analyseres nærmere. Det kan du blandt andet gøre med spørgeskemaundersøgelser og ved at skabe tættere kontakt til dit professionelle netværk.

Metoderne bør hjælpe dig frem til at afgøre om der er et marked for dit produkt, hvem de primære konkurrenter er, og hvordan din virksomhed bør positionere sig på markedet for at få succes.

Markedet i sig selv

Den nemmeste del af enhver markedsanalyse er at se på de ting, der kendetegner dit marked. Her ser du, om det overhovedet er muligt at have et produkt eller en ydelse på markedet.

Afgør for eksempel følgende ting:

  • Er det et online eller offline marked?
  • Er der specielle regler eller love for at være aktiv på markedet?
  • Hvilket sprog tales der?
  • Er det nemt at finde leverandører?
  • Er det muligt at hyre kompetente medarbejdere?

Kundeanalyse

I en udvidet markedsanalyse bør du også sætte fokus på kunderne. Det gør du ved at lave en kundeanalyse.

Her handler det især om at finde den ønskede målgruppe. Tænk over, hvem den ideelle kunde er, og om denne kundetype overhovedet er til stede på dit marked.

Se på hvor ofte folk køber lignende produkter. Find ud af, hvor mange lignende produkter der bliver solgt. Og kig desuden på, om antallet af kunder er faldende eller stigende i branchen.

Det kan også være en god idé at tale nærmere med de kunder, der køber produkter i branchen. Lær mere om deres ønsker og behov. Det kan give inspiration til andre produkter eller ydelser, som din virksomhed kan arbejde videre med i fremtiden.

Konkurrentanalyse

Konkurrenterne må heller ikke overses. De har nemlig stor betydning for, om du får succes eller ej. Hvis du træder ind på et marked med hård konkurrence, kan det blive sværere at sælge produkter, og det kræver som udgangspunkt en større investering i marketing.

Identificer hvem dine konkurrenter er. Tjek deres priser, deres salgsmetoder, deres markedsføringsteknikker – og find i øvrigt ud af, hvordan konkurrenterne har det med hinanden. 

Husk dog på: Blot fordi et marked er stort, betyder det ikke, at man helt bør ignorere det. I gigantiske markeder som rejser, motion og gør-det-selv er det næsten altid plads til flere, så længe man tænker lidt innovativt og har noget særligt at bringe ind i branchen. Et marked uden ret mange konkurrenter er heller ikke nødvendigvis godt: Måske er markedet simpelthen for lille til at være profitabelt. Det er netop derfor, at det er vigtigt at analysere alle vinkler i forbindelse med markedsanalysen.

Fokuser på data – ikke mavefornemmelser

Når du laver en markedsanalyse, er det vigtigt, at du har en databaseret tilgang, og at du ikke fokuserer for meget på mavefornemmelsen. Mange virksomheder er gået konkurs, fordi de simpelthen har gættet sig frem til, om der er potentiale på et bestemt marked.

Hvis du taler med kunder om deres købsvaner og behov, så sørg for at tale med en stor nok mængde til at du ser nogle generelle tendenser.

Led efter bestemte salgstal, der viser, hvor godt lignende produkter sælger på markedet.

Tag ikke imod råd fra folk, der ikke kender noget til branchen. Dine venner og familievenner har helt sikkert en mening om din branche og dit produkt, men lad ikke folk uden reel indsigt diktere, hvordan forretningens muligheder ser ud.

Hvis du spotter en trend, så bør du altid tjekke, om den er opadgående, eller om den allerede har toppet. Det kan du fx gøre ved at tjekke antallet af søgninger i Google. Tjek også hvor mange af dine konkurrenter, der allerede er i gang med at udnytte den pågældende trend.

Generelt er det bedst med en databaseret tilgang, når du laver din analyse. Det er vigtigt at være optimistisk omkring mulighederne, men glem aldrig at være objektiv i dine vurderinger!

Lav selv din markedsanalyse – eller hyr et bureau

Alt efter størrelsen på din virksomhed – og størrelsen på markedet – kan du enten vælge at lave din egen markedsanalyse, eller du kan hyre et webbureau til opgaven.

Fordelen ved at klare analysen selv er, at du formentligt allerede har lidt kendskab til markedet, og at du ikke behøver at betale noget for det.

Det kan dog ofte betale sig at hyre et bureau til at lave markedsanalysen. For eksempel hvis der er ting du er usikre på, eller hvis du simpelthen bare ønsker et professionelt touch. En god mulighed er faktisk, at du selv laver en generel markedsanalyse, som du sender videre til et bureau, der derefter kan finjustere og komme med ekstra tilføjelser til analysen.

I alle tilfælde er det vigtigt med en markedsanalyse, når du lancerer et nyt produkt, når du forventer at gå ind på et nyt marked, eller hvis du ganske enkelt ikke har fået lavet en analyse før. En markedsanalyse er mere åben end mange af de fastsatte marketingteorier, så du har altid mulighed for at få lavet en analyse, der er helt tilrettelagt efter din virksomhed og dens muligheder på markedet.